frontløberen
Frontløberen Niels Kim Hjorth, min gamle træningskammerat og idol, var alletiders tempoløber med et fandenivoldsk konkurrenceinstinkt. Ikke mindst i Skive og på min hjemegn, da jeg begyndte at løbe i begyndelsen af 80'erne, var Niels Kim en stor stjerne og med til at gøre løb populært. Lokale sportsfolk var i fokus. Selv har jeg prøvet at blive årets idrætsnavn i Holstebro og blive kastet ned med falskærm som starter og deltager i Storå-løbet. Niels Kim havde værtshus (Annexet), løb om kap med byens travhest og var med talrige danmarksmesterskaber, danske og nordiske rekorder med til at sætte Skive på danmarkskortet.
 
Niels Kim havde et sjældent alsidigt løbertalent, som spændte fra bane til cross og landevejsløb, fra 1500m og til maraton.
Hans bedste resultater var nok
hans 14. plads ved VM cross i
New York i 84 og hans
nordiske rekord på 1500m.
 
Niels Kim var altid plaget af
skader. Hvis man kan blive
klog af skade, så er Niels Kim
meget klog. Mig har han givet
det råd, at hvis jeg var ved at
være træt af eliteløb, så skulle
jeg bare få nogle børn, så sku'
det nok få en ende. Det viste
sig at være helt rigtigt og
meget klogt sagt. Hvis jeg
skulle have givet Niels Kim et
råd, så skulle det nok have
været noget om kontinuitet i
træningen.
 
Niels Kim's indlæg på DAF's trænerseminar
 
Peder Troldborg
Niels Kim Hjorth
1500m                    3.36,01   
1 mile                      3.58,85                  
3000m                    7.46,30
 
5000m                  13.34,63
10km                          28.55
15km                          43.49
maraton                  2.18,25
 
 
Skive AM: Kurt Thor Straten, Niels Kim Hjorth, Niels Nygaard, Erik Hammershøj og Keld Johnsen.
4 x 1500m, 15.30.9 (81).
Keld Johnsen
3000m     7.58,89
5000m   13.46,24
10000m  28.35,66
Maraton   2.14.32
Løberen og gynækologen.
 
Under fødslen af Frederik forsøgte Niels Kim at opmuntre Margit og sagde, at hun bare skulle presse til og få fødslen overstået. Margit havde sagt at det at føde gjorde mere ondt end at løbe maraton. Hun vidste alt om fødsler og havde endda løbet 3.21 på maraton. Niels Kim mindede Margit om at hun ved ca. 35 km havde forsøgt at gå, hvilket havde gjort ligeså ondt som at løbe, hvorefter Margit så havde indset at det blot ville forlænge pinen at gå og havde så kæmpet sig igennem. Derfor mente Niels Kim at en fødsel skulle takles som et maraton, det sidste skal bare overstås så hurtigt som muligt. Men Niels Kim havde fået et bistert blik, og var blev kommanderet til at køle Margits pande med fugtige klude, og ellers tie stille (så de fik Frederik og senere fik de også Ina Marie).
Skulle der alligevel være en lighed mellem et maraton og en fødsel, så kunne det være den at i begge tilfælde findes lykken ved at overvinde stor smerte. For de fleste er maraton-udfordringen nok først og fremmest det at overvinde smerte. I så fald er det ikke så mærkeligt, at der er betydeligt flere mænd end kvinder der løber maraton. Mødre anser bare ikke maratonudfordringen for at være lige så stor, som vi andre gør.
 
Niels Kim deltog i VM-Cross 10 gange. Her ses han i sit fornemste løb, New York 1984. Bag ham løber kapaciteter som John Treacy (Irland), Lema (Ethiopien), Paul Kipkoech (Kenya), Nedi (Ethiopien), Rob de Castella (Australien) og Mohamed Kedir (Ethiopien) - alle med mindst én VM-titel i baglommen! Tekst og foto: Peter Bistrup.
home