Løbere der piler af sted. Det var et 10 km løb i vinterturneringen på Østerbro i 1990 jeg havde i tankerne. Det var et løb, hvor baneløberne blev sat på plads af maratonløberne. Det må have været et interessant syn for tilskueren, som interesserer sig for løbestil. Løbet blev vundet af Bjørn Sivertsen (29,34 min) foran Jan Ikov (29,36 min). Jeg husker hvordan jeg anstrengte mig for at hænge på og undrede mig over hvor let og ubesværet deres løb så ud. "Vi piler lige i forvejen og viser vej", kunne de have sagt, og så kom vi baneløbere ellers hoppende og halsende bagefter. Deres løbestil var så glidende og let at jeg sagtens kunne se dem for mig som tjenere løbene med drinksbakker uden den mindste kliren af glas.
Jeg tænker meget
på Jan Ikov og Bjørn
Sivertsen når jeg skal
beskrive den ideelle
løbestil for en
maratonløber. Det
er løb med korte skridt
i en høj frekvens, hvor
man trækker mere
med baglåret end
man hopper med
lægmusklen. Denne
stil giver et mindre
tyngdeløft det ser
nærmest ud som om
at man piler hen ad
jorden. Man spilder ikke
energien på at hoppe
op og ned og resultatet
er en mere økonomisk
løbestil.
 
Det er svært at ændre løbestil, men man kan godt træne i at pile af sted, hvis man ændrer lidt på betingelserne. Hvis man f.eks. prøver at løbe på en strand, så vil man hurtig finde ud af, at det er nemmere at pile af sted med korte skridt i en høj frekvens, end det er at springe med lange skridt. Ser man en pilende Præstekrave på stranden, så ved man hvad man skal efterligne. Når man løber kan man også tænke på at lave korte ryk ved at trække hurtigere med baglåret og øge frekvensen frem for skridtlængden.
 
Efter DM i 2005 lykkedes det mig at aflaste lægmusklerne ved at ændre i min løbestil til at trække mere med baglårene. Jeg tror at denne ændring var medvirkende til at jeg blot 6 uger efter DM kunne løbe NYCM. Efterårsferie forinden i Venedig havde vist sig ikke så tosset med løb hen over en bro og så et ryk, og rundt om et hjørne og så et ryk, igen og igen! Og så med pilende løbere på nethinden.
Peder Troldborg

 
LØB OG SKRIDTFREKVENS
 
Maratonmatematik
 
 
 
Jan Ikov:
5000 m             
10000 m          
1/2 maraton   
maraton        
Bjørn Sivertsen:
5000 m           
10000 m      
1/2 maraton    
maraton         
Foto: Erik Laursen
home
løbestil
13.57,58
28.54,18
1.02,02
2.14,06
14.29,0
29.24,48
1.05,17
2.14,08