Ik' ordinær
Der var Powermusic i højtalerne til DM 10 km på landevej, Hej Matematik, men hvem kunne regne den ud, at en ungsenior næsten skulle vinde herrernes løb og oven i købet tage den endelige sejr i Vinterturneringen? Det var for vildt, selv for mig, der ellers ser ham til daglig blandt "Laust og løverne" i Aarhus 1900, for Jacob Østergaard Markussen er ikke den, der viser tænder til træning! Det er ikke det behov, der driver ham - den lidt stille tilbagetrukne type - eller også er det af gode grunde respekten for skader, der holder ham tilbage. En brækket fod har længe været hans mareridt.
 
Til gengæld har jeg fået andre forvarsler på Jac Ø's store gennembrud. Første gang jeg mødte ham, var sidste gang jeg selv vandt et løb, eller rettere sagt, sidste gang jeg troede, jeg vandt et løb - 10 km i Vejle Ådal 2013. Det var selvfølgelig Jacob, der vandt løbet, men en lidt langsom starter, som jeg, så ham slet ikke, for da jeg efter et par kilometer kom op til det jeg troede, var de første, var hr. Markussen nemlig for længst over alle bjerge og ude af syne. Han tog turen solo på 31:04 min i en liga for sig, over 3 min før mig og alle andre. Jacob var lige kommet i gang igen efter skaden med den brækkede fod, men fik efter sejren tilbagefald og først et år senere, så jeg ham igen i aktion. Det var til en baneafslutning på 5000m med 39 deltagere, hvor han løb 14:41 solo i bane 2. Siden har det ene taget det andet, og nu kulmineret med sejren i Vinterturnering skal der ikke meget matematik til at forudse Jac Ø en stor karriere. Han har alt! Ud over et stort løbetalent, er han, set fra sidelinjen, også psykisk stærk og fokuseret, dygtig til at holde igen under træning, klog af skade - og nok også alt for klog til at regne noget for givet!
 
DM i Middelfart var for mit vedkommende en ordinær oplevelse af "middelfart" (35:37), ikke mindst i forhold til min unge klubkammerats fine forståelse af fart (29:47). At se ham, var en oplevelse af noget stort på vej, som da jeg første gang så Wilson løbe - noget helt ekstraordinært!
 
Peder Troldborg, marts 2015
 
Musik: Ik' Ordinær, Hej Matematik
 
Jacob Østergaard Markussen i 2. runde af Vinterturneringen, den 22. nov. 2014, hvor han var bedste dansker efter britiske Tom Wade.